19 سال سابقه فعالیت اجرایی

تریمیم و بازسازی سازه

ترمیم و بازسازی ساختمان

 

امروزه با گران شدن مصالح و افزایش هزینه های ساخت و ساز، دیگر ساختن یک خانه جدید مقرون به صرفه نیست؛ به همین دلیل بسیاری از افراد به مرمت و ترمیم خانه های خود می پردازند. مقاوم سازی ساختمان به منظور افزایش طول عمر و بالاتر بردن سطح ایمنی آن انجام می شود. بازسازی به روش های گوناگونی انجام می شود و قواعد خاصی دارد. معمولا بناهای قدیمی بیشتر از سایر بناها به ترمیم و بازسازی نیاز دارند.

بازسازی ساختمان روش مناسبی برای افزایش ایمنی و تغییر کاربری ساختمان است. بازسازی به دلایلی از جمله ارتقاء ساختمان، تغییر کاربری آن، افزایش ایمنی ساختمان و … انجام می شود. مرمت ساختمان دارای روش های مختلف است که بر اساس نوع سازه و میزان بازسازی آن انتخاب می شود.

تریمیم و بازسازی سازه

انواع بازسازی ساختمان

بازسازی انواع مختلفی دارد؛ ممکن است بازسازی ساختمان تنها برای بخشی از آن انجام شود که به آن بازسازی جزئی می گویند. در مقابل اگر بازسازی برای تمام بنا صورت گیرد، بازسازی کلی خواهد بود. تقویت سازه به 6 روش انجام می شود که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:

  • بازسازی علمی یا آرکنولوژیک

این نوع بازسازی همان گونه که از نام آن بر می آید کاملا علمی است و بر پایه اصول و قواعد خاص انجام می شود. بازسازی علمی نیاز به حضور مهندسان و افراد متخصص در این زمینه دارد. بازسازی آرکنولوژیک معمولا برای مقاوم سازی سازه و بهبود فضای داخل و خارج آن صورت می گیرد. در پی بازسازی علمی، ممکن است اقدامات زیر انجام شود:

  • حفاری جهت استحکام فونداسیون و ترمیم بتن ساختمان
  • نوسازی سنگ بناهای ساختمان
  • اجرای سفت کاری های مختلف مانند سفت کاری ترک خوردگی ها

روش های بازسازی و ترمیم ساختمان های قدیمی

  • بازسازی آرتیستیک یا هنری

این روش بازسازی با استفاده از خلاقیت و هنر معماران انجام می گیرد. آن ها با استفاده از تجربیات خود و بر اساس فضای موجود، می توانند المان هایی را اضافه یا کم کنند. علاوه بر این می توانند مصالح قدیمی را تغییر داده و ایده های جدید خود را روی ساختمان پیاده کنند.

  • تقویت سازه با بازسازی حفاظتی

ساختمان های قدیمی بر اثر گذشت زمان و فرسوده شدن مصالح، استحکام خود را از دست می دهند؛ به همین دلیل نیاز به بازسازی حفاظتی دارند. در این روش تمام قسمت های ساختمان مورد بررسی قرار گرفته و ترمیم می شوند. البته در برخی ساختمان ها فقط ستون ها، دال ها و دیوارها مقاوم سازی می شوند. بازسازی حفاظتی برای بناهای قدیمی و تاریخی باید با دقت بیشتری انجام شود تا هیچ گونه آسیبی به ساختمان وارد نشود.

  • تقویت سازه به روش آناستیلوز

در این روش بازسازی، تنها قسمت های فرسوده ساختمان مورد بررسی و ترمیم قرار می گیرد و تغییرات ظاهری چندانی انجام نمی شود. علاوه بر این، در بازسازی سبکی یا آناستیلوز، مصالح یا المان های جایگزین شده، درست مشابه با المان های قبلی خواهند بود.

معمولا ترمیم سازه به روش سبکی در بناهای تاریخی استفاده می شود؛ زیرا در این نوع ساختمان ها، حفظ ظاهر ساختمان به همان سبک قدیمی بسیار مهم است.

تقویت سازه به روش آناستیلوز

  • بازسازی به روش پاکسازی سبکی

در تقویت ساختمان به روش پاکسازی سبکی، بعد از بررسی کامل توسط کارشناسان، بخش هایی از ساختمان که کارایی و کاربرد چندانی ندارند و فقط بار اضافه به آن تحمیل می کنند، حذف می شود. در این صورت از حجم بار وارد آمده بر ساختمان کم شده و طول عمر آن افزایش می یابد.

  • بازسازی تکمیلی

همیشه بخش هایی از ساختمان بر اثر گذشت زمان، فرسوده شده و نیاز به ترمیم دارد. تقویت سازه به روش بازسازی تکمیلی به همین منظور انجام می شود. بازسازی تکمیلی، قسمت هایی از ساختمان را که دچار فرسودگی شده است، شناسایی کرده و آن ها را دوباره مرمت و احیا می کند. این روش بازسازی برای بسیاری از ساختمان های کهنه شهری و روستایی انجام می شود. بازسازی تکمیلی امکان استفاده مجدد از ساختمان را برای سال های طولانی فراهم می کند.

  • بازسازی به روش تیلت آپ

یکی از جدیدترین متدهای بازسازی، تیلت آپ است. معمولا این روش برای تقویت بتن ساختمان انجام می شود. در روش تیلت آپ، دیوارهای بزرگ بتنی در کارگاه ها قالب گیری و آماده شده و توسط ماشین های حمل بار، به مکان مورد نظر آورده می شوند. سرعت بازسازی ساختمان در این روش بسیار سریع تر از روش های قدیمی است.

بازسازی ساختمان به روش تیلت آپ

  • بازسازی سازه به روش متال استود و وود استود

یکی دیگر از روش های نوین برای بازسازی و مقاوم سازی ساختمان های قدیمی، متال استود و وود استود است. در این روش برای تقویت سازه، اسکلت اصلی ساختمان یا المان های مورد نظر برای بازسازی را به وسیله چوب یا فلز در کارگاه های مخصوص می سازند و بعد توسط ماشین های حمل بار به مکان مورد نظر انتقال می دهند.

با استفاده از روش متال استود و وود استود، هزینه، زمان و انرژی کمتری برای بازسازی ساختمان مصرف می شود. علاوه بر این، سرعت اجرای این روش بسیار بالا است.

باز سازی

دلایل بازسازی

با توجه به پیشرفت های صنعت ساختمان و ظهور مصالح جدید، همچنین برای ایمنی بیشتر، بازسازی و تقویت سازه الزامی است؛ مخصوصا سازه هایی که چندین سال از زمان ساخت آن ها می گذرد. این تنها یک مورد از دلایل بازسازی ساختمان ها است. در ادامه به بررسی دیگر دلایل و عوامل موثر بر بازسازی ساختمان می پردازیم:

  • بازسازی به منظور افزایش ارزش ساختمان

بازسازی ساختمان یکی از عوامل موثر برای افزایش قیمت آن است. اگر قصد دارید خانه خود را بفروشید، بهتر است تمام یا بخشی از آن را بازسازی کنید. هرچه ساختمان شما زیباتر و ایمن تر باشد، قیمت آن نیز بیشتر است.

تقویت سازه برای افزایش ارزش آن

  • بازسازی برای راحتی و داشتن فضای بزرگ تر

اغلب خانه های ویلایی دارای حیاطی بزرگ هستند که با توجه به زندگی پرمشغله امروزی، بدون کاربرد رها شده است. یکی از دلایل بازسازی این منازل، تبدیل کردن بخشی از حیاط به اتاق کار یا اتاق استراحت است. علاوه بر این بسیاری از خانواده های پرجمعیت، برای راحتی خود به اتاق های بیشتری نیاز دارند؛ به همین دلیلی بخشی از ساختمان را که کاربرد زیادی ندارد، به اتاق تبدیل می کنند.

  • بازسازی و تقویت سازه برای ایمنی بیشتر

خانه های قدیمی و فرسوده از ایمنی بالایی برخوردار نیستند؛ به همین دلیل باید هر چه سریع تر برای بازسازی آن ها دست به کار شد. با انجام عملیات بازسازی، طول عمر ساختمان افزایش می یابد؛ در این صورت می توانید سال های بیشتری از آن استفاده کنید. بازسازی می تواند تنها شامل تعویض کابل های برق، اضافه کردن ستون، برطرف کردن نشتی ساختمان و ترمیم کردن ترک های دیوار باشد. در مواردی که بنا نیاز به ایمنی بیشتری داشته باشد، ترمیم بتن ساختمان نیز به این فهرست اضافه می شود.

  • بازسازی به منظور بالا بردن عملکرد ساختمان

در بسیاری از موارد، بازسازی برای ارتقاء عملکرد ساختمان انجام می شود. به عنوان مثال شما به داشتن سرویس بهداشتی در اتاق خواب بیشتر از گلخانه نیاز دارید؛ در این صورت با انجام بازسازی، می توانید گلخانه را حذف کرده و به جای آن سرویس بهداشتی قرار دهید.

بازسازی خانه به منظور ارتقاء عملکرد آن

  • بازسازی برای بالا بردن بازدهی خانه

بازسازی همیشه برای تقویت سازه نیست؛ بلکه در بسیاری از موارد برای افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی نیز انجام می شود. به عنوان مثال جایگزین کردن پنجره های قدیمی با پنجره های دوجداره، عایق کاری دیوارها، تعویض شیرآلات قدیمی و … نیز از دلایل مهم برای بازسازی هستند.

  • بازسازی برای تغییر کاربری ساختمان

اگر موقعیت ملک شما به گونه ای است که امکان تجاری شدن یا تغییر کاربری های دیگر دارد، عملیات بازسازی بر روی آن انجام می شود. این بازسازی شامل اضافه کردن المان های تجاری، تقویت بتن، بزرگ کردن فضا و … است. در اغلب موارد، تغییر کاربری ساختمان یا بخشی از آن می تواند ارزش ساختمان را تا حد زیادی افزایش دهد.

بازسازی ساختمان

  • بازسازی برای تغییر دکوراسیون داخلی

پس از گذشت چند سال زندگی در یک ساختمان، نیاز به تغییر فضا بیشتر احساس می شود؛ زیرا یکنواختی فضا موجب بروز افسردگی شده و ناراحتی های روحی را به دنبال دارد. بازسازی به دلیل تغییر روحیه برای تقویت سازه نیست و تنها می تواند شامل اضافه کردن چند پنجره یا اضافه کردن محلی برای نگهداری از گیاهان باشد.

مراحل بازسازی سازه

همانطور که گفتیم هر ساختمانی بعد از چند سال استفاده، نیاز به بازسازی دارد. مراحل بازسازی خانه باید با دقت تمام انجام شود تا نتیجه مطلوب و رضایت بخشی به همراه داشته باشد. در اینجا 8 مرحله برای بازسازی ساختمان را بیان کرده ایم:

مراحل بازسازی ساختمان ها

  • بررسی میزان بازسازی و انتخاب روش مناسب برای آن

در گام اول بازسازی، باید میزان نیاز به مرمت ساختمان را مورد بررسی قرار دهید. در برخی موارد، بازسازی فقط برای تقویت سازه است و در برخی موارد دیگر، بازسازی به منظور زیبایی ظاهری انجام می شود. بعد از بررسی میزان بازسازی باید نوع آن را نیز انتخاب کنید. اگر قصد بازسازی ساختمان خود را دارید، بهتر است از متخصصان در این زمینه کمک بگیرید تا تمامی این مراحل با دقت و با توجه به اصول ساختمان سازی انجام شود.

  • مشاوره با معماران و مهندسان کاربلد در صنعت ساختمان سازی

بازسازی ساختمان امری کاملا تخصصی است؛ مخصوصا زمانی که برای بازسازی نیاز به تقویت بتن باشد. این امر تنها توسط متخصصان با تجربه امکان پذیر است. علاوه بر این، کارشناسان با بررسی تمامی جوانب بازسازی، فهرستی از نیازها و هزینه ها در اختیار شما قرار می دهند تا با توجه به آن، بتوانید تغییرات مورد نظر خود را در ساختمان اعمال کنید.

  • انتخاب یک پیمانکار با تجربه

بازسازی ساختمان نیاز به تهیه مصالح و به کارگیری نیروهای انسانی برای انجام کار دارد. قطعا شما به تنهایی نمی توانید از عهده تمام کارها برآیید؛ پس بهتر است با انتخاب یک پیمانکار، تقویت سازه و بازسازی آن را به او بسپارید.

انتخاب یک پیمانکار با تجربه و متخصص

  • محاسبه هزینه های بازسازی

بازسازی ساختمان، هزینه های مختلفی را در بر دارد. شما می توانید بودجه مشخصی برای این کار تعیین کنید و از مهندسان بخواهید تا بر اساس بودجه شما، طرح و ایده های خود را برای بازسازی پیاده کنند. همچنین می توانید با مشورت گرفتن از یک معمار، قسمت هایی از ساختمان را که نیاز به بازسازی دارد، مشخص کرده و بر اساس آن، هزینه تقویت سازه و بازسازی آن را برآورد کنید.

دقت داشته باشید که همیشه هزینه محاسبه شده توسط شما با هزینه نهایی متفاوت است و می تواند با توجه به قیمت مصالح و دستمزد کارگران، افزایش یا کاهش یابد.

  • طراحی داخلی و خارجی ساختمان

در این مرحله باید انتظارات خود را از بازسازی ساختمان به پیمانکار بگویید تا بتواند بر اساس هدف و نیاز شما، طرح مناسبی برای اجرا پیاده کند. این طرح به کمک نرم افزارهای نقشه کشی یا به صورت دستی توسط مهندسان ارائه می شود. در طرح ترسیمی، باید تمامی نیازهای شما برای تقویت سازه و زیباسازی ظاهری آن آورده شود.

بازسازی و ترمیم

  • اخذ مجوزهای لازم برای شروع بازسازی

بازسازی منزل همانند تمامی فرایند های ساخت و ساز نیاز به دریافت مجوز از سازمان های ذی ربط دارد؛ البته تمامی بخش های منزل برای بازسازی نیازی به مجوز ندارند. در ادامه فهرستی از عملیات که برای انجام آن نیازی به دریافت مجوز نیست، آورده شده است:

دریافت مجوزهای لازم برای بازسازی

  • رنگ کاری داخلی ساختمان
  • نصب شیروانی و ایزوگام کردن پشت بام به منظور تقویت سازه
  • تغییر نمای داخلی و خارجی
  • نصب کاشی، سرامیک و انواع کفپوش در ساختمان
  • تعویض درب ها و پنجره ها
  • تغییر و جا به جایی دیوارهای حیاط؛ درصورتی که منجر به تغییر فضاهای اصلی نشود.
  • نصب انواع تجهیزات لازم برای سرویس بهداشتی
  • لوله کشی های آب، فاضلاب و گاز؛ در صورتی که نیاز به موتورخانه نداشته باشد.
  • حفر چاه فاضلاب و تخلیه آن

در برخی عملیات های ساختمانی که برای بازسازی و تقویت سازه انجام می شود، لازم است مجوزهایی از اداره های مربوطه دریافت شود. در ادامه فهرستی از این تغییرات که نیازمند مجوز است، بیان می کنیم:

  • تخریب دیوارها مخصوصا دیوارهای باربر
  • تغییر کاربری قسمت های مختلف ساختمان
  • تغییر راه پله و جا به جایی آن
  • تغییر در بخش هایی از ساختمان که با توجه به قوانین شهرسازی ممنوع است
  • جا به جایی دیوارهای پارکینگ

 

  • آغاز عملیات تخریب و جایگزینی

بعد از دریافت مجوزهای لازم برای بازسازی، باید نقاطی که نیاز به ترمیم دارند، تخریب شده و با مصالح و المان های جدید جایگزین شوند. توجه داشته باشید که قبل از تخریب دیوارها برای تقویت سازه، باید از عدم وجود سیم های برق در آن اطمینان حاصل کرد. علاوه بر این بهتر است قبل از تخریب، برق، آب و گاز ساختمان قطع شود.

آغاز عملیات تخریب در فرایند بازسازی

  • نظارت بر رعایت استانداردها و تایید بنای بازسازی شده

شما می توانید در تمامی مراحل بازسازی، بر تمامی بخش ها نظارت داشته باشید و تمامی مصالح را به سلیقه خود خریداری کنید تا از کیفیت آن اطمینان کافی را داشته باشید. پس از اتمام مراحل بازسازی، باید تمامی بخش ها را به دقت بررسی کنید تا دقیقا مطابق با خواسته شما و در راستای تقویت سازه تغییر یافته باشند.

تفاوت بازسازی با نوسازی

بازسازی را نباید با نوسازی اشتباه گرفت. در فرایند نوسازی تغییرات اساسی در ساختمان صورت نمی گیرد و تنها ظاهر آن تغییر می کند. تغییراتی مانند رنگ کردن دیوارها، تعویض شیرآلات و کابینت ها و به کارگیری انواع کفپوش را می توان از جمله اقدامات انجام شده در نوسازی دانست.

در مقابل، بازسازی به مجموعه اقداماتی اطلاق می شود که برای ایمنی سازه و بهره برداری بیشتر از آن انجام می شود. در طی بازسازی بخش هایی از ساختمان که نیاز به تغییر دارند، تخریب و بازسازی می شوند. تقویت بتن و ترمیم آن را می توان از جمله اقدامات لازم در بازسازی دانست.

هزینه بازسازی 

یکی از مهم ترین نیازهای افراد قبل از بازسازی ساختمان، اطلاع از هزینه های بازسازی است. تخمین این هزینه ها به عوامل گسترده ای وابسته است و نمی توان میزان مشخصی برای آن تعیین کرد.

برآورد هزینه های بازسازی

متراژ ساختمان، انتخاب روش بازسازی، میزان تخریب، نوع و کیفیت مصالح مورد استفاده و هزینه های نیروی انسانی از جمله عوامل موثر برای تعیین هزینه های بازسازی است.

قوانین بازسازی

  1. برای بازسازی و تقویت سازه باید مجوزهای لازم را اداره های ذی ربط دریافت نمایید.
  2. در طول عملیات بازسازی باید تمامی اصول مهندسی و ایمنی رعایت شود.
  3. اگر بازسازی برای مکان های تاریخی است، باید معماری اصلی ساختمان حفظ شود.
  4. لازم است طرح های اجرایی برای بازسازی توسط متخصصان تایید شود.
  5. باید تمامی قوانین و اصول ایمنی در حین بازسازی رعایت شود.

بهتر است قبل از هرگونه اقدام برای بازباسازی، با کارشناسان مربوطه در ارتباط باشید تا به شما در اخذ مجوزهای لازم و آگاهی از قوانین و مقررات بازسازی و تقویت سازه کمک کنند.

بازسازی مراحل گوناگونی دارد که برای انجام برخی از آن ها نیاز به دریافت مجوز از سازمان های ذی ربط است. اگر با قوانین و مراحل بازسازی و تقویت سازه آشنایی ندارید، بهتر است انجام آن را به متخصصان در این حوزه واگذار کنید.

ترمیم و بازسازی سازه ها با کمک مهندسان بی. بی. تی

گروه عمرانی بی. بی. تی با بهره گیری از مدرن ترین امکانات و تجهیزات، طیف گسترده ای از خدمات ساختمانی را به شما مشتریان محترم ارائه می کند. شما عزیزان می توانید با مراجعه به وب سایت بی. بی. تی با خدمات متنوع برش بتن تهران آشنا شده و پروژه های اجرا شده ما در زمینه تقویت بتن، کاشت میلگرد و … را مشاهده کنید. علاوه بر این می توانید برای دریافت راهنمایی و مشاوره در خصوص روش های بازسازی با همکاران ما در بخش پشتیبانی در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

استعلام قیمت

تضمین کیفیت و قیمت با B.B.T

اخبار و مطالب آموزشی

آخرین مطالب وبلاگ